Klíčky mungo fazolí vám jistě zachutnají!

Chystáte se pustit do klíčení semínek? V takovém případě jistě uvažujete nad tím, jaký druh semen zvolit, aby vám výhonky chutnaly, prospěly vašemu zdraví a jejich pěstování bylo snadné. Skvělou volbou mohou být například fazole mungo na klíčení.klíčky mungo v misce.jpg
Semena fazolí mungo poznáte snadno – jsou to takové malé zelené fazolky, které svým vzhledem připomínají hrášek. A svým způsobem jsou mu podobné i chuťově, alespoň vzdáleně. Jsou výbornou volbou pro všechny lidi, kteří preferují velké a křupavé výhonky, v tomto ohledu vás rozhodně nezklamou. A pokud si semena na klíčení vybíráte podle toho, co přinesou vašemu zdraví, pak byste měli vědět, že mungo fazolky jsou zdrojem vitamínů B a E, obsahují minerály jako vápník, hořčík, železo, draslík, a také vlákninu a dobře stravitelné bílkoviny. Budou se hodit každému, kdo chce posílit svou imunitu, podpořit oběhovou soustavu a detoxikovat tělo. A samozřejmě si na nich skvěle pochutnáte!
Tak jako všechny výhonky, můžete i tyto klíčky využít jako zpestření teplé i studené kuchyně. Ať už je přidáte do polévky anebo do pomazánky, rozhodně nešlápnete vedle. Navíc se skvěle hodí jako přísada jídel asijské kuchyně.
Všechny, kdo pobyt v kuchyni příliš neoceňují, potěší to, že tyto velké výhonky mohou konzumovat i jen tak, stejně jako oříšky při sledování televize.mungo fazolky.jpg
Jejich pěstování je navíc snadné. Nejprve je musíte nechat pořádně nabobtnat, a k tomu budou fazole potřebovat dostatek vody. Jestliže je plánujete namáčet přes noc, tak myslete na to, že mungo fazole několikrát zvětší svůj objem, měli byste jim proto dopřát dostatek vody, aby se neocitly „na suchu“. Jakmile fazole vodu nasají, přebytek slijte, a poté je několik dní proplachujte tak, aby byly stále vlhké, a přitom nestály ve vodě. Brzy začnou klíčit, a jakmile výhonky dosáhnou vámi preferované velikosti, můžete sklízet úrodu. Jistě si na ní výtečně pochutnáte!